Alles wat je moet weten over werken met een heftruck!

5 min. leestijd 25 april 2024
Nieuws

In deze blog gaan we het hebben over alles wat je moet weten over het werken met een heftruck. Wat hiervoor nodig is, wanneer je dit mag doen en welke heftrucks er zijn.

Heftrucks worden veel gebruikt in verschillende industrieën en zijn van onschatbare waarde bij het verplaatsen van zware goederen. Als je als werknemer in een bedrijf met heftrucks werkt, is het essentieel om een geldig heftruckcertificaat te hebben. Dit certificaat toont aan dat je een getrainde bestuurder bent en de kennis en vaardigheden hebt om een heftruck op een veilige en efficiënte manier te besturen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het werken met een heftruck.

Geldigheid van het heftruckcertificaat

Het heftruckcertificaat heeft een beperkte geldigheid en moet regelmatig worden vernieuwd. In Nederland is de geldigheidsduur van een heftruckcertificaat vijf jaar. Dit betekent dat je je heftruckcertificaat na vijf jaar opnieuw moet halen.

Als het certificaat verloopt, betekent dit niet automatisch dat je de heftruck niet meer mag besturen. Het is echter wel wettelijk verplicht om een geldig heftruckcertificaat te hebben om als heftruckbestuurder te werken. Als je zonder een geldig certificaat een heftruck bestuurt en hierbij schade of letsel veroorzaakt, ben je mogelijk niet verzekerd en kun je aansprakelijk worden gesteld.

Als je heftruckcertificaat is verlopen, moet je dus zo snel mogelijk een nieuwe opleiding en examen volgen om het certificaat te vernieuwen en opnieuw te kunnen werken als heftruckbestuurder.

Kosten en duur van een heftruckopleiding

Een heftruckopleiding kan worden gevolgd bij een erkend opleidingsinstituut of bij een bedrijf dat zelf opleidingen verzorgt. De kosten van een heftruckopleiding verschillen per aanbieder, maar gemiddeld kost het behalen van een heftruckcertificaat tussen de € 150 en € 300.

De duur van een heftruckopleiding is afhankelijk van het niveau van de opleiding en de voorkennis van de cursist. Over het algemeen duurt een basisopleiding voor heftruckbestuurders één tot drie dagen. Hierin worden de basisvaardigheden van het heftruck rijden geleerd en wordt de cursist voorbereid op het examen. De heftruckopleiding kan ook worden meegeteld voor de nascholing
code 95.

Wat mag je met een heftruckcertificaat?

Met het officiële heftruckcertificaat ben je bevoegd om met een heftruck te rijden. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van de chauffeur. De kwaliteit van de heftruckchauffeur wordt bepaald door de kwaliteit van de opleiding en de praktijkervaring die de bestuurder van de heftruck heeft opgedaan in zijn of haar werkomgeving.

Op het certificaat staat voor welke interntransportmiddelen het certificaat geldig is. Met een vorkheftruck certificaat mag je zowel op een elektrische als een verbranding vorkheftruck rijden. De chauffeur is dan niet automatisch gecertificeerd om op een reachtruck, hoogwerker, zijlader, stapelaar of orderverzameltruck te rijden. Het tonnage is niet aangeven. Bij havenbedrijven moet je wel vaak een aanvullende instructie volgen voor heftrucks die boven de 40 ton moeten tillen.

Cursus ‘Heftruck’

De heftruck cursus heeft als doel een lading te kunnen vervoeren, met inachtneming van de voorschriften inzake veiligheid en goed gebruik van het voertuig.
Bedacht zijn op de gevaren van het verkeer en op arbeidsongevallen. Fysieke risico’s kunnen voorkomen.

De training is geschikt voor alle chauffeurs en bestuurders van heftrucks/reachtrucks.

Conclusie

Een geldig heftruckcertificaat is essentieel voor iedereen die een heftruck wil besturen. Het certificaat heeft een beperkte geldigheid van vijf jaar en moet regelmatig worden vernieuwd. Als het certificaat verloopt, ben je verplicht om zo snel mogelijk een nieuwe opleiding en examen te volgen om opnieuw te kunnen werken als heftruckbestuurder. Het volgen van een heftruckopleiding is niet alleen verplicht, maar ook van groot belang voor de veiligheid op de werkvloer.

Klik hier voor meer blogs van Flexchauffeurs.

Misschien ook interessant